ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

VANDA - KULTUR

Vanda Robert's Delight

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
– VANDA
 V. Robert's Delight

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

Sol: Hvis du kan gi din Vanda et vindu mot sørøst, sør eller sørvest, er det glimrende. En kan forsøke å gi disse orkideene lett skygge eller trekke dem en anelse inn fra vinduet i de aller skarpeste godværsperiodene vår og sommer, men plantene trenger MYE direkte sol. I sommerhalvåret kan Vanda også stå mot øst eller vest og bør da få full sol, evt. trekkes en anelse inn fra vinduet. En bør vende plantene 180° rundt med jevne mellomrom, slik at de får sollys fra begge sider. I vinterhalvåret, særlig i de 2-3 mørkeste vintermånedene, er det nødvendig med et vindu der plantene får mest mulig direkte sol. Vanda er en lyskrevende orkide, og uten godt lys vil den ikke vokse og trives og blomstre! Har man ikke et godt solvindu for plantene i de 2-3 mørkeste vintermånedene, må man vurdere å installere en eller annen form for kunstig tilleggslys som plantene kan nyttiggjøre seg. Om sommeren kan Vanda tas med ut i solvarmen. Utendørs er likevel sollyset så sterkt at det er best å bruke litt tid på å finne en god plassering i halvskygge eller vekslende, filtrert sollys gjennom f.eks. løvverket på en stor busk eller et tre. Plantene blåser fort tørre utendørs og krever god tilførsel på vann.

Varme: Vanlig romtemperatur er helt utmerket. Overraskende nok tåler imidlertid Vanda forholdsvis lave temperaturer om natta. Selv om det her er snakk om en utpreget tropisk / subtropisk orkide, tåler den faktisk nattetemperaturer helt ned mot 8-10-12° C. Særlig storblomstrede blå Vanda (f.eks. Vanda Sansai Blue) tåler friske, kjølige forhold. Storblomstrede blå sorter har overvekt av gener fra den botaniske arten Vanda coerulea, som i hvert fall deler av året får temperaturer godt under 10° C i noen av de naturlige vokseområdene. Ved så lave temperaturer står imidlertid veksten temmelig stille, og en bør tilstrebe å holde nattetemperaturen på ca. 14-15° C eller mer. Når det i lune strøk av landet er gode og varme værforhold sommerstid, kan du ha din Vanda hengende til pryd på balkongen eller f.eks. i et frukttre i hagen. Dette vil fremme dannelsen av nye blomsteranlegg. Ekstrem varme er heller ikke noe problem, Vanda tåler godt temperaturer helt opp mot 35-40° C – men under varme og tørre forhold må plantene ha rikelig med vann! Derimot trenger plantene nesten ikke vann under kjølige forhold. I lune strøk av landet kan storblomstrede blå Vanda kan godt stå eller henge utendørs fra april / mai til september / oktober (avhengig av temperaturforholdene). De røde sortene og Ascocenda-hybrider liker ikke fullt så lave temperaturer (helst ikke under 14-15° C over altfor lang tid).

Fuktighet: Som nevnt tar Vanda opp en stor del av det vannet den trenger, direkte fra lufta. Lufta i Norge er sjelden eller aldri så klam og fuktig som i tropene. Enten planten er plassert innendørs i et lyst solvindu eller utendørs om sommeren, er det nødvendig å dusje / vanne den, særlig luftrøttene! Tegnet på at Vanda får nok vann, er at røttene relativt raskt skifter farge fra sølvgrått til saftig grønt. Dette bør skje i løpet av sekunder, ikke minutter. Tar det for lang tid, betyr det at man må øke vanningshyppigheten. I tørre og varme perioder kan det være nødvendig (i hvert fall fordelaktig) å overbruse / gjennomvanne plantene nesten daglig (og de vil ikke ha noe imot flere daglige overbrusinger). Det er mange måter å gjøre dette på:

1. Dusj plantene en gang i blant med lunkent (romtemperert) vann fra dusjen i dusjkabinettet eller over badekaret. Slik renser man også planten for utøy og støv, og den vil holde seg frisk og fin og grønn.

2. Ha en dusjeflaske stående med romtemperert vann, gjerne tilsatt litt flytende blomsternæring. Dusj røttene så ofte du husker det eller har lyst til det! Vanda tåler en god del mer næring enn f.eks. Phalaenopis og andre vanlige orkideer. Men unngå likevel stadig dusjing i vekstpunktet i toppen av planten! Det bør ikke til stadighet bli stående vann i bladtrakten, da dette i verste fall kan føre til råte. Utendørs vil vinden likevel fort blåse plantene tørre, med andre ord er naturlig regn ikke noe problem. Husk at det er røttene som fører vannet opp i midtstammen og ut i bladene. Vann og dusj derfor først og fremst røttene (og i mindre grad bladverket).

3. Står / henger planten utendørs om sommeren, kan man ha en bøtte solvarmt vann stående. Hele planten (evt. med potte) kan nedsenkes i vannet så ofte man husker det eller har lyst til det! Får en plante som henger i full sol rikelig med vann og litt tilgang på næring, kan man nesten se at den vokser: De nye luftrøttene kan strekke seg en centimeter eller to om dagen under gode forhold. I den varmeste sommertida kan man godt bruke vannet rett fra hageslangen, men glem likevel ikke å gi planten godt med næring ved å vanne på annet vis innimellom.

Fravær: Hva gjør du med en så "krevende" plante ved lengre tids fravær? Sannheten er at Vanda krever lite eller intet stell ved fravær på opptil et par uker. En plante vil neppe vise alvorlige tegn til mistrivsel før den har stått uten vann i mer enn en måned, men den vil i så fall kunne felle en del av de nederste bladene og bli satt en del tilbake. Etterlat ikke planter i et brennende solvindu i dagesvis i strekk uten at de får vann! Svært få om noen planter har godt av mer enn to ukers fravær uten vann. De kan også greie seg lenger, men de liker det definitivt ikke, og man bør ikke spekulere i å la plantene tørke altfor ofte og i altfor lange perioder. Sørg i hvert fall for å flytte plantene vekk fra brennende sol i vinduskarmen til et svalt og noe mer skyggefullt sted inne i leiligheten. Om sommeren kan plantene også plasseres utendørs i full skygge, men under åpen himmel slik at de i hvert fall får litt regn og nattedugg. Orkideer kan gjerne plasseres på en rist over et stort kar med vann, gjerne på badet – der lufta sannsynligvis vil være fuktigere enn ellers i huset / leiligheten. Orkideer må likevel aldri stå nedsenket i vann over lengre tid. Da vil røttene råtne. Så lenge de står svalt og skyggefullt, kan de greie seg med ingen eller bare sparsom tilførsel på vann i meget lang tid. Men ikke spekuler unødvendig i dette! Og naturligvis bør det vannes godt før man drar og etter at man er kommet tilbake!